Sakrij filtere
Filteri 0
Poredaj po:
Filteri 0

Ekološki dizajn proizvoda

Eko proizvodi

Šta je Ecodesign?

ECODESIGN označava proizvode i usluge koji istovremeno ispunjavaju sve potrebe korisnika i imaju najmanji mogući uticaj na okolinu i društvo.

Proizvod može da nosi eko-dizajn oznaku ako je barem 20% manje štetan za okolinu od prethodnih proizvoda. U fazi razvoja donose se odluke koje umanjuju ukupni uticaj na okolinu za barem 20%. Na primer, inženjer može da koristi reciklirani materijal, neki drugi održivi sirovi materijal ili znatno produži životni vek proizvoda. Uticaj na okolinu se određuje metodom analize s više kriterijuma.

Šta je analiza s više kriterijuma? Kako povezujemo korišćenje PVC-a s emisijama ugljen-dioksida? Kako postići pojedinačni rezultat za zagađenje voda i klimatske promene? Više oblika uticaja na okolinu se meri metodom analize s više kriterijuma. Prestankom upotrebe PVC-a u proizvodima CO2 otisak se donekle povećava u fazi proizvodnje ali se zato znatno smanjuje tokom obrade otpada. Kako bi dobili rezultat za ovo, uticaj na okolinu se određuje listom rezultata. Ova analiza pokriva celi životni vek proizvoda.

Naše obećanje je umanjiti naš uticaj na okolinu

Merimo uticaj na okolinu naših proizvoda kako bismo prepoznali prilike za eko-dizajn te istovremeno garantovali najbolji odnos cene i kvaliteta za naše korisnike.

U 2017, 59% naših inženjera je uspelo da analizira ekološki uticaj svojih proizvoda. Do 2020. svi naši inženjeri i dizajneri biće osposobljeni za korišćenje cirkularnih principa oblikovanja kako bi poboljšali mogućnosti recikliranja, popravke i produžili životni vek proizvoda.

Osim toga smanjujemo uticaj naših proizvoda na okolinu koristeći odgovorno nabavljene sirovine. Naš cilj je da koristimo 100% odgovorno nabavljenog pamuka do 2020. (organske farme, Inicijativa za bolji pamuk i reciklirani pamuk) i da do 2021. koristimo 100% odgovorno nabavljenog poliestera (reciklirani i odgovorno proizvedeni poliester).